perjantai 14. syyskuuta 2012

Reilu vuosi takana

Ulkorakennuskin on taas pihatöiden rauhoituttua nytkähtänyt vähän eteenpäin.
Runko on pystyssä ja kattoristikot paikallaan. Toinen lapekin sai jo ruoteet päällensä.
Tiiliä jäi vajaa lava talotoimituksesta ja kolme lavaa saapui tänään lisää.Sattuipa unohtumaan yksi merkkipäiväkin tuossa loppukesän tohinoissa, nimittäin vuosi asumista uudessa kodissa. Kuten monilla muillakin "nykyaikaisilla" rakentajilla ja energiatehokkuuden tarkkana aikana suurimman huomion saa tuo sähkönkulutus.
Itse en ole mikään kauhean matemaattinen persoona, enkä osaa laskea mitään lämmitystarvelukuja tms.
Taloussähköä meillä menee kyllä luvattoman paljon, mutta toisaalta iso on perhekkin. Pitänee joskus vielä keskittyä kulutuksen seurantaan paremmin.
Sitten niihin lukuihin. Kokonaissähkön kulutus vuodessa oli 16039 kWh, josta lämmitykseen ja käyttöveden lämmittämiseen meni 4724kWh. Kun ottaa huomioon talon koon 244m2 ja se että takkaa ei edes ole, niin täytyy vaan ihmetellä. Toisaalta taloussähköä menee paljon, mutta vastaavasti aika pienet lämmityskustannukset. Oletetaan että sähkärin asentamaan maalämpöpumpun takamittaukseen voi luottaa.
Vertailun vuoksi edellinen koti. Rakennettu 50-luvulla, kellari+2 kerrosta, suorasähkö, iso takka ja keittiön puuhella. Kokonaissähkön kulutus vuoden 2010 tammikuussa yli 5000 kWh! Tosin rakennuspuuhien takia puilla lämmittäminen jäi kovin vähiin. Tammikuussa 2009 vastaava lukema oli vain n.3500 kWh...

Joulukuun alusta 2011 aloin vielä seurata käyttötuntien perusteella erikseen lämmitystä ja käyttövettä.
Jonkinlaisiin lukuhin pääsin muuttamalla käyttötunnit kilowattitunneiksi, mutta tämän laskentatavan oikeellisuudesta en ole niinkään varma. Ilmastointilaitteelle olis ehkä pitänyt laittaa vielä oma mittarinsa.

Summitaista tilastotietoa maalämpöpumpulta

Kaiken kaikkiaan ollaan oltu kotiin enemmän kuin tyytyväisiä, sisustusta aletaan ehkä lähitulevaisuudessa hioa, kunhan pikkupojat lakkaa heittelemästä leluja seinille :P
Suunnitelmat on ainakin suuret, toteutus ehkä ihan jotain muuta...

Ei kommentteja: